lördag, 18 januari, 2025
lördag, januari 18, 2025

AFA-tidning blir av med kulturstöd

Den vänsterextrema och AFA-hyllande tidningen Brand, vars ansvarige utgivare är AFA-grundaren Mathias Wåg, har de senaste åren fått 200 000 kronor i kulturstöd. Nu meddelar dock Kulturrådet att det inte blir något kulturstöd för Brand år 2025. Beskedet från Kulturrådet kommer efter att journalisten Christian Peterson publicerat en stor granskning av Brand och efter att SD:s kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson frågat ut kulturministern om stödet till Brand.

Det var i oktober i år som journalisten Christian Peterson publicerade en omfattande granskning av den vänsterextrema och terrorkopplade tidningen Brand. Peterson gick igenom Brands 126-åriga historia som kantas av vänsterextremism, konspirationsteorier, polishat, uppmaning till våld och hyllande av terrorism. Insikt24 har sammanfattat Petersons granskning och kompletterat med information.

Läs även: Christian Petersons hem nedklottrat av AFA: ”Dina dagar är räknade”

Journalisten Christian Peterson som står bakom den omfattande granskningen av Brand.

Brands extremistiska historia

Ursprungligen var Brand ett slags propagandaorgan för Socialdemokraternas dåvarande ungdomsförbund Ungsocialisterna. Ungdomsförbundet kom senare även att bilda det vänsterextrema fackförbundet Syndikalisterna. Ungsocialisternas olika ledare uppmanade bland annat till mord på revolutionens fiender, vilket var en av anledningarna till att Socialdemokraterna bröt med ungdomsförbundet.

I bild Hinke Bergegren som var en ledarfigur inom Ungsocialisterna och redaktör på Brand mellan 1904-1916. Foto: Wikimedia commons

Under 1970-talet blev Brand ett stödorgan för internationella kommunistiska terroristgrupper såsom Röda armé-fraktionen, RAF. RAF har legat bakom flera sprängdåd och minst 34 mord, varav åtminstone två som ägde rum i Sverige. Dessutom stöttades RAF av kommunistiska Östtysklands säkerhetstjänst Stasi.

Röda armé-fraktionen, RAF. Foto: Ratatosk, Wikimedia Commons

När den vänsterextrema terrororganisationen AFA bildades i Sverige i början av 1990-talet kom Brand att bli en språngbräda för extremister från terrororganisationen. 2001 publicerade Säpo en rapport om bland annat Brand, där de konstaterade att tidningen fungerat som AFA:s inofficiella organ genom att vara en huvudsaklig kommunikationskanal för spridning av AFA:s propaganda. Dessutom kom Säpo fram till att det fanns en sammanblandning mellan människor som var aktiva AFA-extremister och som även jobbade på Brands redaktion. I en annan del av Säpos rapport tas det upp att Brand år 2000 publicerade ett nummer som, i praktiken, var en instruktionsbok för att begå terrordåd. Exempelvis publicerade Brand detaljerade instruktioner om hur man kastar brandbomber, överfaller poliser och förgiftar polishundar.

AFA attackerar Sverigedemokraternas torgmöte i Jönköping 1998. Foto: Wikimedia commons

Brand i närtid

Ansvarig utgivare för tidningen Brand är sedan några år tillbaka vänsterextremisten och Aftonbladet-skribenten Mathias Wåg, som även var med och grundade AFA i Sverige. I närtid har Brand lyft fram bland annat den tyska vänster- och klimatextremistiska gruppen Ende Gelände, klimatextremistiska Extinction Rebellion och den vänsterextrema terrororganisationen AFA vid upprepade tillfällen.

Läs även: Mathias Wåg döms för förtal

Mathias Wåg, enligt folkbokföringen Mathias Våg. Foto: Privat

I ett nummer av Brand 2022 intervjuades en svensk vänsterextremist som hade varit med och deltagit i Ende Gelände sabotage av tyska energianläggningar. I ett nyligen publicerat nummer uppmärksammades även Extinction Rebellion, Syndikalistiska ungdomsförbundet och AFA:s gemensamma aktion där de försökte stänga ned Slitefabriken på Gotland, som produceras i princip all cement som används i Sverige, genom att exempelvis försöka sabotera olika transportvägar.

Den vänster- och klimatextremistiska gruppen Ende Gelände. Foto: Infoletta Hambach, CC BY-SA 2.0

I slutet av förra året släppte Brand en så kallad jubileumsutgåva som var ett rent nummer ägnat åt terrororganisationen AFA. I olika artiklar i numret gick det att läsa hur AFA tar på sig grov brottslighet samtidigt som de uppmanar till fortsatt våld mot meningsmotståndare. Exempelvis går det att läsa i numret att ”SD fick större möjlighet att växa när de inte längre var en måltavla för den militanta rörelsen”, vilket syftar på att AFA utförde färre attentat mot olika SD-företrädare efter att partiet kom in i riksdagen 2010. Det beskrivs också hur AFA och dess extremistiska anhängare inte har något ”moraliskt dilemma” mot att bryta mot lagen, men att de däremot tänker på hur de ska komma undan med deras brottslighet.

Brands jubileumsutgåva tillägnat den vänsterextrema terrororganisationen AFA.

I Brands jubileumsutgåva förekommer det även omfattande hat mot Polismyndigheten och förakt mot terrorbekämpande lagstiftning. Polismyndigheten beskrivs bland annat som ”en institution befolkad av rasister och kvinnomisshandlare”. Brands kassör, Isak Gerson, pekade även ut svenska storbanker som antidemokrater i numret, detta eftersom att bankerna hade stängt ned AFA-kopplade och islamistiska gruppers bankkonton. Gerson är själv dömd för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Brands kassör Isak Gerson. Foto: Privat

I slutet av jubileumsutgåva uppmanas även läsarna att ansluta sig till AFA. Under rubriken “Gå med i AFA” förmedlas information om hur man kontaktar terrororganisationen och hur man startar en egen AFA-grupp. Det konstateras även att AFA bistår nya rekryter med information om olika säkerhetsrutiner och kunskap om hur man genomför aktioner.

Brand uppmanar sina läsare att ”gå med i AFA”.

Både Brand och AFA marknadsförde också jubileumsutgåvan via sina respektive konton på sociala medier. I inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, beskrev de varandra som en del av samma “rörelse” och skrev om “våldet som taktik” mot deras gemensamma fiender.

SD-riksdagsman frågar ut kulturministern om Brand

Någon månad efter Christian Petersons omfattande granskning av Brand valde Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson att fråga kulturminister Parisa Liljestrand om hur regeringen ska se till att kulturstöd inte går till vänsterextrema och antidemokratiska tidningar såsom Brand. Christiansson beskrev Brand som en tidning ”som driver en antidemokratisk, anarkistisk och revolutionär agenda” och att tidningen har ”täta kopplingar med AFA”. Kulturministern ville dock inte ge något konkret svar om just stödet till Brand, utan hänvisade i stället till att det tillsatts en tidskriftsutredning ”som ska titta på hur man kan jobba med tidskrifter ur ett övergångsperspektiv”.

SD:s kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson. Foto: Landstingshuset, CC BY-SA 4.0

Brand blir av med kulturstödet

Nyligen kom nyheten om att tidningen Brand blir av med kulturstödet år 2025, detta efter ett beslut av Kulturrådet. I Kulturrådets motivering till beslutet går det att läsa att ”Brand har stagnerat, blivit mer inåtvänd och fokuserat på en snävare målgrupp jämfört med tidigare” och att tidningen inte lever upp till kvalitetskriterierna vad gäller ”analys, granskning och objektivitet”. Kulturrådets beslut innebär att Brands ungefärliga tioåriga svit på att få kulturstöd nu upphör. De senaste åren har Brands kulturstöd legat på totalt 200 000 kronor, något som Brands ansvarige utgivare Mathias Wåg hävdar motsvarar tidningens tryckkostnader.

I främre bild Mathias Wåg, i bakgrunden syns Dagens ETC:s skribent Christoffer Röstlund Jonsson. Foto: Insikt24

I en intervju med vänsterextrema Dagens ETC spekulerar Mathias Wåg i att kulturstödet för Brand drogs in på grund av tidningens jubileumsutgåva om AFA. Wåg beskriver det även som att Brand blivit utsatta för ett ”högerextremt drev” och att samhället i stort har förändrats, vilket gjort att Brands innehåll numera ses som mer kontroversiellt än innan. På frågan om AFA-numret var ”värt det” svarar Wåg att hans inställning är att ”antifascism inte är kontroversiellt” och att det var en risk ”värd att ta”.

Senaste